De Wespenkrant #12
Jaaroverzicht 2022.
Het jaar 2022 zal de geschiedenis in gaan als een "goed wespenjaar". Er zijn veel meer wespennesten gemeld dan in een gemiddeld jaar. Interessant genoeg was dit voor zowel vriend als vijand van de wesp goed nieuws.
Voor de Wespenstichting die als enige organisatie in Nederland structureel positieve reclame maakt voor wespen, leverde het veel media-aandacht op waardoor we opnieuw ietsje bekender zijn geworden. Het was voor ons ook een extreem druk jaar doordat er ontzettend veel verzoeken waren om wespenproblemen op een natuur- en diervriendelijke wijze op te lossen. Af en toe zaten er zelfs werkdagen van 20 uur bij! Door het lage tarief zijn we er financieel niet wijzer van geworden maar wij voelen voelen ons rijk dankzij de vele positieve en aanmoedigende reacties en de belangrijke ervaring die we dit jaar hebben opgedaan.
Voor wespenvrienden is er natuurlijk niks mooiers dan aan het eind van het seizoen te mogen constateren dat een wespennest dat eerst op de nominatie stond om verdelgd te worden zich dankzij verplaatsing volwaardig heeft kunnen ontwikkelen en vele mannetjes en koninginnen heeft voortgebracht. Zie bijvoorbeeld de Tweet hieronder (en de daaraan gekoppelde Tweets).
Ook de niet-natuurlijke vijanden van de wesp (i.e. de plaagdierbeheersers) hebben reden om tevreden terug te kijken op 2022. Zij hebben dit jaar immers een royaal belegde boterham kunnen verdienen aan de verdelging van tienduizenden wespenvolken. Tevreden keken deze lieden soms meer dan 10 keer per dag toe hoe met zenuwgif bepoederde wespen langzaam een akelige dood stierven. Fijn te weten dat het beroep wespenverdelger eerder zal zijn uitgestorven dan de wesp.
De belangrijkste resultaten op een rijtje
En om het positief te houden: wat heeft de Wespenstichting dit jaar zoal bereikt? Hieronder een lijstje met de belangrijkste zaken:
We hebben dit jaar opgeteld 56 wespennesten en 5 hommelnesten, die op een of andere manier problemen gaven, verplaatst naar een betere plek en zo een nieuwe kans gegeven. Circa 40 van deze nesten hebben we in onze eigen tuinen geplaatst. De overige nesten hebben een plek gekregen bij sympathisanten die er ruimte voor hadden. In tegenstelling tot wat veel mensen zouden verwachten heeft de grote hoeveelheid nesten in een relatief kleine ruimte geen problemen opgeleverd.
Honderden mensen hebben we per mail, telefoon of op locatie gratis geadviseerd en geholpen met het oplossen van hun wespenproblemen.
We hebben in tal van nationale en regionale dagbladen gestaan en waren af en toe zelfs op de (landelijke) radio te horen met onze positieve kijk op de wesp en met onze argumenten tegen de huidige massale bestrijding.
We hebben in augustus de eerste Nationale Wespentelling georganiseerd. De resultaten vind je hier.
We hebben dit jaar in totaal 11 wespenlezingen gegeven op allerlei plekken in Nederland.
We zijn in het najaar gestart met het geven van cursussen voor mensen die wespenconsulent willen worden en problemen met wespen op een ecologisch verantwoorde wijze willen gaan oplossen. Bij voldoende belangstelling zal de cursus een derde keer gegeven worden op zaterdag 28 januari in De Meern. De kosten zijn 25 Euro per persoon. Heb je belangstelling? Stuur ons dan een mail.
Het Twitter-account @wespenvriend dat in 2018 is gestart, heeft de 5000 volgers gepasseerd en de circa 2250 tweets van dit jaar zijn meer dan een miljoen keer bekeken.
Dankzij de hulp van de Partij voor de Dieren en Groenlinks wordt het bestuur van de ene na de andere gemeente gevraagd om kritisch te kijken naar hun omgang met wespen. Zo stopt de gemeente Groningen naar aanleiding van schriftelijke vragen aan het college met het verdelgen van wespennesten in het openbaar groen en heeft zij de Wespenstichting toestemming gegeven om vanaf 2023 op diverse afgelegen plekken in de stad wespennesten te plaatsen. En de gemeente Utrecht heeft beloofd te gaan kijken of de manier waarop ze nu wespen laten bestrijden beter kan. Wij gaan de mogelijkheden begin volgend jaar met hen bespreken.
Ambities voor 2023.
Dit is de tijd van het jaar dat de koninginnen in winterslaap zijn en vrijwel alle wespennesten zijn uitgestorven. Deze periode gebruiken we om ons voor te bereiden op het volgende seizoen en nieuwe plannen te maken. Voor het komende jaar hebben we de volgende drie ambities.
Website upgrade
Nu we merken dat de ideeën en doelstellingen van de Wespenstichting door steeds meer mensen en organisaties worden gewaardeerd en de schare sympathisanten groeit, is het tijd voor onze organisatie om verdere stappen richting volwassenheid te zetten. Dit houdt onder meer in dat de huidige website geprofessionaliseerd moet worden. Er moet meer informatie bij, het CMS moet wijzigen en de opmaak moet beter. Een groep sympathieke websitebouwers heeft aangeboden om hier vrijwillig mee aan de slag te gaan. Fantastisch!
Meer samenwerking met andere organisaties
Daarnaast willen we komend jaar meer proactief de samenwerking aangaan met gemeenten, politieke partijen, media, imker- en natuurverenigingen en andere organisaties. We zijn klaar om onze kennis en expertise in te brengen om anderen te helpen en om onze doelen te bereiken.
In de toekomst zullen we bijvoorbeeld, in plaats van af te wachten totdat iemand ergens in Nederland op het idee komt om ons uit te nodigen voor een lezing, deze optie communiceren en aanbieden via landelijke organisaties.
Ecowesp
Ondanks dat we op alle mogelijke manieren reclame maken voor onze ecovriendelijke methoden om wespenproblemen op te lossen is het aantal plaagdierbeheersers dat hiervoor in al die jaren belangstelling heeft getoond op de vingers van een hand te tellen. Dat is jammer want het terugdringen van het gifgebruik en de onnodige bestrijding zou uiteraard veel sneller gaan als die hele sector hieraan zou meedoen. De oorzaak voor dit gebrek aan enthousiasme is waarschijnlijk vooral dat onze methoden meestal meer tijd kosten. En tijd is geld.
Een ander probleem waar we tegenaan lopen is dat wij als stichting, bestaande uit twee vrijwilligers, onevenredig veel tijd kwijt zijn aan het verplaatsen van wespennesten. De belangrijkste doelstellingen van de stichting zijn het verbeteren van het imago van de wesp en de ontwikkeling van methoden om wespenproblemen op te lossen. Die doelstellingen dreigen in het nauw te komen als de bestuurders dag en nacht bezig zijn met het verplaatsen van wespennesten, zoals afgelopen zomer.
Daarbij komt dat als we de komende jaren met hulp van nieuwe vrijwilligers steeds meer wespennesten gaan verplaatsen de stichting feitelijk het karakter gaat krijgen van een concurrent van reguliere plaagdierbestrijders. Wij verwachten dat dat op termijn allerlei problemen gaat opleveren.
Onze visie is dat de Wespenstichting een informerend platform zou moeten zijn dat de focus legt op voorlichting, lezingen, cursussen, interviews, onderzoek, etc. Deze zaken dragen bij aan de doelstelling en zijn niet bedoeld om winstgevend te zijn, daarom passen ze bij uitstek goed bij een stichting.
Er zijn ook activiteiten die relatief veel tijd kosten en een dienstverlenend karakter hebben, waarvoor je dus een marktconform tarief zou kunnen vragen. Die gaan we onderbrengen in een losstaande organisatie onder de naam Ecowesp. De details moeten nog worden uitgewerkt maar de voornaamste activiteit van Ecowesp zal zijn het oplossen van wespenproblemen en het daarmee (eerlijk) concurreren met de reguliere wespenbestrijding.
Wij hopen dat deze vernieuwing de transitie naar een sectorbreed gebruik van ecovriendelijke methoden bij het oplossen van wespenproblemen zal versnellen. Wordt vervolgd!
Tot slot...
Het is mooi om de balans op te maken en alvast vooruit te blikken. We zijn al onze sympathisanten en trouwe volgers erg dankbaar voor de steun en bemoedigende woorden. En ook al is het buiten bar en boos, de jonge wespenkoninginnen hebben zich nu teruggetrokken met de kennis dat het volgend jaar écht wel weer een keer opwarmt en veel kansen biedt om iets prachtigs op te bouwen.
Bedankt voor jullie steun, vanuit de Wespenstichting wensen we iedereen mooie dagen en alvast een prachtig 2023!